Mini serniczki z karmelem i masłem Dublin Dairy

Przepis na 24 sztuki

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 70 g masła irlandzkiego Dublin Dairy

Sposób przygotowania:

Herbatniki pokruszyć, najlepiej za pomocą blendera. Następnie dodać rozpuszczone masło Dublin Dairy i dobrze wymieszać. Powinno mieć konsystencję „mokrego piasku”.

Składniki na masę serową:

  • 3 jajka
  • 70 g drobnego cukru
  • 400 g serka waniliowego, homogenizowanego
  • 300 g serka kanapkowego typu Philadelphia
  • 1 budyń waniliowy

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie stopniowo dodawać sery, a na końcu budyń. Miksować tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i do każdej nałożyć łyżkę herbatników z irlandzkim masłem Dublin Dairy. Docisnąć mocniej, aby uformować spód.

Następnie przekładać masę serową, około 1-2 łyżek na każdy serniczek.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st C i piec około 35-40 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2-3h (najlepiej na noc).

Składniki na domowy karmel:

  • 100 g białego cukru
  • 1-2 łyżki wody
  • 20 g masła irlandzkiego Dublin Dairy

Sposób przygotowania:

Na patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzewać cukier na wolnym ogniu. Nie mieszać. Jak cukier zacznie się karmelizować i lekko brązowieć dodać łyżkę wody i delikatnie, kolistym ruchem poruszać patelnią. Następnie dodać irlandzkie masło Dublin Dairy i śmietankę i delikatnie wymieszać. Cukier może się zbić w karmel, ale nadal cierpliwie podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając do rozpuszczenia. Utworzy się gładki sos, który po ostygnięciu zgęstnieje.

Karmel wykładać na zimne serniczki, udekorować orzeszkami lub czekoladą.

Pozostały karmel można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku, do 2 tygodni.

Smacznego!