Składniki:
- 5-6 marchewek
- 1 łyżka masła irlandzkiego solonego Dublin Dairy
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 cm startego imbiru lub ½ łyżeczki suszonego
- 2-3 listki posiekanej mięty lub/i bazylii
Sposób przygotowania:
Marchewki oczyścić, przekroić wzdłuż i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować marynatę: irlandzkie masło solone Dublin Dairy rozpuścić, dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia. Zalać marchewki, wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 180st C piekarnika i piec około 30-40 minut.
Składniki na dip:
- 150 g fety (prawdziwej, greckiej)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
Fetę z jogurtem włożyć do blendera i ubijać do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Przełożyć na talerz, ułożyć marchewki.
Przystawka gotowa!
Smacznego!