Pieczone marchewki z masłem solonym

Składniki:

  • 5-6 marchewek
  • 1 łyżka masła irlandzkiego solonego Dublin Dairy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 cm startego imbiru lub ½ łyżeczki suszonego
  • 2-3 listki posiekanej mięty lub/i bazylii

Sposób przygotowania:

Marchewki oczyścić, przekroić wzdłuż i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować marynatę: irlandzkie masło solone Dublin Dairy rozpuścić, dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia. Zalać marchewki, wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 180st C piekarnika i piec około 30-40 minut.

Składniki na dip:

  • 150 g fety (prawdziwej, greckiej)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

Fetę z jogurtem włożyć do blendera i ubijać do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Przełożyć na talerz, ułożyć marchewki.

Przystawka gotowa!

Smacznego!