Przepis na 2 porcje
Składniki:
- 300 g krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 100 g prawdziwie irlandzkiego masła Dublin Dairy
- 3 łyżki oliwy
- 150 ml białego wytrawnego wina (można pominąć)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mała papryczka chili
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krewetki umyć, jeśli nie zostały wcześniej pozbawione pancerzy i jelita – usunąć je.
Na patelni rozgrzać oliwę i irlandzkie masło Dublin Dairy. Następnie dodać czosnek i chili pokrojone w cienkie plasterki. Smażyć przez chwilę, aż puszczą aromat, wówczas dorzucić krewetki. Smażyć z obu stron, aż zróżowieją, następnie dolać wino i sok z cytryny, a także sól i pieprz do smaku. Zwiększyć ogień i dusić całość przez 1-2 minuty, aż wino odparuje. Zdjąć z ognia, przełożyć na talerze, posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami lub świeżym pieczywem.
Smacznego!
Autorka przepisu @kulinarny.kadr