Krewetki w sosie czosnkowo-maślanym z chilli

Przepis na 2 porcje

Składniki:

  • 300 g krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g prawdziwie irlandzkiego masła Dublin Dairy
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 ml białego wytrawnego wina (można pominąć)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mała papryczka chili
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krewetki umyć, jeśli nie zostały wcześniej pozbawione pancerzy i jelita – usunąć je.

Na patelni rozgrzać oliwę i irlandzkie masło Dublin Dairy. Następnie dodać czosnek i chili pokrojone w cienkie plasterki. Smażyć przez chwilę, aż puszczą aromat, wówczas dorzucić krewetki. Smażyć z obu stron, aż zróżowieją, następnie dolać wino i sok z cytryny, a także sól i pieprz do smaku. Zwiększyć ogień i dusić całość przez 1-2 minuty, aż wino odparuje. Zdjąć z ognia, przełożyć na talerze, posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami lub świeżym pieczywem.

Smacznego!

Autorka przepisu @kulinarny.kadr