Składniki:
- 10-15 krewetek
- 50 g masła irlandzkiego solonego Dublin Dairy
- 1 łyżka oliwy
- Sok z 1 pomarańczy
- Starta skórka z pomarańczy
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki imbiru
- Kilka listków świeżej mięty, tajskiej bazylii, kolendry
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni rozpuścić irlandzkie masło Dublin Dairy z łyżką oliwy. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, sos sojowy oraz imbir i wymieszać. Dusić 3-4 minuty, aż sos się lekko zredukuje. Następnie dodać posiekane zioła, wymieszać. Ułożyć oczyszczone krewetki i smażyć razem 2-3 minuty, następnie przekręcić je na drugą stronę na kolejne 2-3 minuty. Jak będą zaróżowione – są gotowe.
Podawać z ryżem lub bagietką, ze świeżymi ziołami, sezamem, płatkami chili.
Smacznego!