Krewetki w pomarańczowym maśle z ziołami

Składniki:

  • 10-15 krewetek
  • 50 g masła irlandzkiego solonego Dublin Dairy
  • 1 łyżka oliwy
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Starta skórka z pomarańczy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • Kilka listków świeżej mięty, tajskiej bazylii, kolendry

Sposób przygotowania:

Na głębokiej patelni rozpuścić irlandzkie masło Dublin Dairy z łyżką oliwy. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, sos sojowy oraz imbir i wymieszać. Dusić 3-4 minuty, aż sos się lekko zredukuje. Następnie dodać posiekane zioła, wymieszać. Ułożyć oczyszczone krewetki i smażyć razem 2-3 minuty, następnie przekręcić je na drugą stronę na kolejne 2-3 minuty. Jak będą zaróżowione – są gotowe.

Podawać z ryżem lub bagietką, ze świeżymi ziołami, sezamem, płatkami chili.

Smacznego!